Home » Adolescenta–partea a 3- a
Mama si copilul Stiai ca?

Adolescenta–partea a 3- a

            Aceasta este a 3-a postare din capitolul “Adolescenta” aici voi vorbi in mod explicit despre relatia dintre un sau o adolescenta si relatia sa cu fratii si surorile sale. Gelozia dintre frati este o problema des intalnita in familiile cu multi copii. Daca unul dintre copii este deja adolescent, atunci lucrurile ar putea luat o intorsatura nu tocmai placuta. Gelozia este sentimentul care distruge relatii, distruge familii, distruge vieti. Este un dusman tacut, care se strecoara de timpuriu in vietile noastre. Tocmai de aceea o familie cu mai multi copii poate fi privita ca pe o oportunitate in a-i invata pe copii, inca din tinerete, sa o gestioneze. Un tanar care stie sa-si gestioneze geloziile are toate sansele sa ajunga un adult echilibrat.

De cele mai multe ori gelozia da mari batai de cap cand copiii sunt mai mici, de regula, in adolescenta, ea se risipeste, mai ales atunci cand adolescentii au preocupari diferite. Insa, asta nu inseamna ca ea nu se poate reactiva, mai ales atunci cand adolescentul se simte exclus din relatiile create intre membrii unei familii, iar acesta ajunge sa invidieze relatia dintre fratele mai mic si parinti.

adolescenti13

Pentru a evita situatiile cand gelocia iese la iveala, este bine sa va indrumati copiii spre activitati cu totul diferite. Petreceti timp cu fiecare copil in parte, repartizati sarcinile gospodaresti in mod egal, evitati sa va ocupati fiecare parinte doar de cate un copil, faceti cu schimbul, astfel incat copiii sa petreaca timp aproximativ egal cu fiecare dintre parinti.

Disputele, ca sa nu le spunem certuri, fac parte din tabloul obisnuit al unei familii obisnuite, familiile ideale in care numeni nu se cearta cu nimeni cu exista. Daca adolescentul este fratele mai mare, poate suferi pentru ca nu se mai simte copilul parintilor lui si probabil ca va veni o vreme cand il va invidia pe fratele mai mic, care inca mai ocupa aceasta pozitie. In incercarea de a se separa, fratii ajung sa se certe des unul cu celalalt si, uneori, chiar se bat. Pe cel mai agresiv dintre ei il puteti indruma sa practice un sport de contact fiindca lupta ii va da posibilitatea sa-si satisfaca pornirile agresive intr-un cadru organizat, urmand niste reguli.

Mother consoling her sad daughter

O atitudine de evitat este sa va comparati copiii pentru ca, pentru un adolescent, este foarte suparator sa fie pus in concurenta permanenta cu fratele sau sora sa. Evitati sa-l dati pe unul ca exemplu pentru celalalt.

Ajutati-i sa invete sa-si sustina punctul de vedere, organizati dezbateri impreuna cu ei, invatati-i regulile de convietuire, le vor fi de folos pe viitor, cand vor avea propriile lor familii.

adolescenti10

Cheia succesului este sa ii ajutam sa pastreze distanta, sa aiba activitati diferite, poate chiar scoli diferite. Nu va faceti griji, daca impuneti o anumita distanta intre ei nu inseamna ca distrugeti aproprierea dintre ei. Daca au pasiuni comune, permiteti-le sa practice acelasi sport, de pilda. Terenul de sport ar putea fi locul unde acestia se vor intelege cel mai bine, creandu-se, astfel, o complicitate intre ei. De asemenea, copiii trebuie sa inteleaga inca din copilarie si adolescenta ca dragostea si, deopotriva, gelozia, nu confera niciun drept asupra celuilalt.

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta