Home » Adolescenta partea a 4-a
Mama si copilul Stiai ca?

Adolescenta partea a 4-a

Ce facem atunci cand…

… adolescentul nu are incredere in el?

In primul si in primul rand, nu iti pierde increderea in el, in final si el va avea incredere in el!Adolescenta  aduce lipsa de incredere in el ar putea fi un atu, cand nu are incredere in el inseamna ca isi da seama de propriile lipsuri, lucru ce va duce, firesc, la dorinta de a-si dezvolta competentele in diferite domenii. Incurajeaza-l sa faca lucruri noi, sa iasa din zona de confort! Desi nu ii va fi usor, va intelege ca esti alaturi de el sa il sprijini, simtind ca se poate baza pe tine, ca parinte. Inceteaza cu reprosurile si nu fi zgarcit cu complimentele! Incercati un exercitiu: spuneti-i intr-o zi la fel de multe complimente, pe cate reprosuri i-ati facut. Nu gasiti complimente? Inventati-le! Va primi reprosurile cu mai multa usurinta daca va primi, in egala masura, si complimente. De asemenea, ar fi bine sa il invatati cum poate accepta o critica justificata si cum poate respinge, fara sa cedeze, o critica nejustificata, mai ales daca aceasta critica nu se refera la un comportament ci la el, ca individ.

… e prea timid?

In primul rand, trebuie sa va asigurati ca timiditatea il deranjeaza, s-ar putea sa va faceti griji degeaba pentru ca adolescentul vostru nu se plange de timiditatea lui. Timiditatea este asociata cu lipsa increderii in propria persoana. Genereaza frustrari, probleme de concentrare, are consecinte primejdioase asupra vietii de elev. Daca are manifestari fizice, gen transpiratie excesiva, imbujorari, tremuraturi, indrumati-l pe adolescent sa mearga la yoga, sa ia lectii de dans sau de teatru. Valorizati-l si complimentati-l macar o data pe zi, o astfel de atitudine il va ajuta sa inteleaga ca are ceva bun de oferit. Cereti-i parerea, lasati-l sa-si spuna parerea, ajutati-l sa se afirme, incurajati-l sa-si priveasca interlocutorul in ochi, convingeti-l sa vorbeasca mai mult despre ceea ce stie.

adolescenta11

… nu reuseste sa-si gestioneze timpul?

Nici noi, adultii, nu stim mereu sa ne gestionam timpul, iar asta poate fi cu atat mai dificil pentru un adolescent. Adolescentul nu isi da seama de trecerea timpului, mai ales daca este implicat intr-o activitate care-i place. Ofera-i un ceas si o agenda in care sa-si noteze ce are de facut, sugereaza-i sa foloseasca alarma de la telefon, ajuta-l sa-si planifice pe ore ce are de facut intr-o zi si recomanda-i sa nu arunce peste planificare un morman de haine murdare, care nu par a fi dornice sa mearga singure la spalat. Trebui sa-l invatam sa isi organizeze timpul inainte ca el sa se termine.

adolescenti1002

… nimic nu il motiveaza?

O caracteristica a adolescentului este ca pare ca nu are niciodata chef de nimic, nimic nu il motiveaza cu adevarat, nu are niciun plan pe termen scurt sau lung. Respectati-i dorintele si aduceti-i aminte de ceea ce isi dorea sa faca, in copilarie. Poate isi dorea sa fie medic sau sa ajunga un fotbalist celebru. Pune-l sa-si descrie viitorul asa cum si-l imagineaza el. Cauta impreuna cu el adulti din anturajul vostru care il inspira.

adolescenti7

Aduceti-i aminte ca oamenii din jurul lui au investit in el, poate se trezeste in sufletul lui un sentiment de responsabilitate. Ajuta-l sa-si gaseasca pasiuni, ajuta-l sa-si gaseasca propria viata!