Stiai ca?

Cafeaua ,stiai ca?

Istoria cafelei a început undeva prin secolul al X-lea, in Africa, mai exact in Etiopia, unde, initial, cafeaua era consumata ca aliment. Triburile africane pregateau un amestec de boabe crude de cafea si grasime de la animale, pe care il consumau pentru a avea mai multa energie în timpul luptelor.

Cele mai cunoscute si cultivate tipuri de cafea sunt: ARABICA și ROBUSTA. In jurul lor, de-a lungul timpului, s-au povestit mai multe legende, cafeaua dobandind astfel o reputație sacra.

cafea boabe

Una dintre cele mai interesante este legata de cafeaua ARABICA, acest soi crescand la altitudini mari. Mitul spune ca, in tinuturile muntoase din Etiopia, un tanar pastor de capre a adormit in timp ce le supraveghea. Atunci cand s-a trezit, caprele sale disparusera, iar el a plecat în graba sa le caute. Le-a gasit sarind si dansand in jurul unor arbusti misteriosi, cu fructe rosii. Păstorul a gustat si el din fructele acelea si s-a simtit dintr-odata plin de energie, incepand sa danseze alaturi de capre. Niste calugari au observat intamplarea, au luat boabele si le-au fiert cu apa, preparand o forma incipienta a cafelei pe care o stim astazi.

Insa legendele nu au ocolit nici specia ROBUSTA, care, spre deosebire de ARABICA, creste in zonele de campie si de deal. Se pare ca locul de bastină al cafelei Robusta se afla în Uganda. Aici, legenda spune ca boabele de cafea Robusta faceau parte dintr-un ritual sacru care unea doua familii. Un fruct de cafea era desfacut si cate un membru din fiecare familie manca cate una dintre cele doua boabe de cafea din interiorul fructului. Din acel moment, cele doua boabe de cafea legau cele doua familii si pe descendentii lor, intr-un pact de prietenie si loialitate.

In Europa, cafeaua a patruns prin Portul Venetia (desi alte surse spun ca a patruns Portul Malta) datorita negustorilor arabi. Bineinteles ca in scurt timp a devenit favorita tuturor.

cafea boabe 1

In secolul al XVII-lea, olandezii, care la vremea respectiva erau un mare imperiu colonial, au raspandit cultivarea arborilor de cafea in toate coloniile lor (Indonezia, Insula Java, Sumatra). In scurt timp, aceste colonii au devenit principala sursa de cafea pentru europeni.

In America, aventura cafelei a început ceva mai tarziu, prin anul 1720. Si a fost initiata de un cavaler francez, Gabriel de Clieu, care a adus cafeaua in Martinica si a sustinut cultivarea ei pe arii extinse.

cafea 12

Stiati ca, pentru a fi de calitate, fructele de cafea, trebuie culese cu grija, manual, de cateva ori pe sezon. Ulterior, ele sunt lasate la soare, pana la 10 zile, pentru a se usca, ulterior sunt ambalate in saci, urmandu-si destinatiile tinta: casele noastre.

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta