Home » Ce este iubirea?
Stiai ca?

Ce este iubirea?

Peste tot auzim, citim, vedem lucruri direct legate de iubire. V-ati intrebat vreodata ce-o fi iubirea asta? Cu ce seamana ea? Daca ar fi sa alegeti un cuvant, unul singur, care sa descrie iubirea, care ar fi cuvantul ala? Pentru mine, iubirea e ca o prajitura cu foi. Pentru mine, iubirea vine in straturi de stari emotionale si stiluri de relationare.

iubire 5

Fix ca o prajitura cu foi. Sunt macar trei tipuri de foi, care se unesc intre ele cu niste crema dulce si buna la gust, cu diverse arome. Si, daca lasi prajitura macar o zi inainte sa o gusti, straturile alea isi unesc gusturile, foile se inmoaie si prajitura e delicioasa. Fix ca iubirea! Cred, cu tarie, ca iubirea e delicioasa. Fiindca iubirea implica un nivel crescut al placerii, implica emotii pozitive si are de-a face cu prezentul experimentat de noi.

iubire 1

In acelasi timp, iubirea ne creeaza si un set de asteptari nerealiste. In general, ne asteptam ca iubirea sa presupuna respect reciproc, fidelitate sexuala, intimitate psihologica, placere sexuala, sprijin emotional, placerea de a fi in compania celuilalt si un echilibru intre individualitate/independenta si timp petrecut împreuna. Si, totusi, nu se intampla mereu asa. Atunci incepem sa facem compromisuri. Sa inchidem ochii. Aflam care ne sunt limitele, aflam cat suntem dispusi sa lasam de la noi. Si, firesc, vine intrebarea: pana unde mergem? Cat lasam de la noi? Aici fiecare individ in parte isi cunoaste limitele si nivelul de toleranta. Unii se dau batuti mai repede, altii lupta ani in sir sa salveze o relatie. Iubirea asta este, uneori, ca o sabie cu doua taisuri. Angajamentul fata de persoana iubita implica multa rabdare, perseverenta in a mentine o relatie cu celalalt si de a-i oferi sprijin.

iubire 2

Iubirea presupune un efort mental. La inceput, totul vine de la sine, e usor sa mentii o relatie, suntem alimentati de versiunea idealizata a partenerului. Pe masura ce trece timpul si relatia incepe sa se aseze pe un fagas normal, incepem sa vedem si defectele celuilalt, nu doar calitatile. Cu toate acestea, dezamagirea provocata de contactul cu realitatea, nu ne determina sa renuntam la angajamentul luat. Este un efort mental mare sa gasim un echilibru, o modalitate de convietuire cu partenerul.

Iubirea este un contract, presupune acceptarea intregului pachet de beneficii si de indatoriri.

iubire 4

In concluzie, iubirea este imposibil de definit, greu de explicat, insa atat de usor de simtit si atat de minunat de trait. Nu este nevoie decat de doi parteneri, dispusi sa caute fericirea impreuna. Iubirea se bazeaza pe toleranta, respect, iertare, altruism, bucuria de a trai.