Home » Ce este optimismul
Stiai ca?

Ce este optimismul

Ati avut vreodata curiozitatea de a cauta in dictionarul explicativ al limbii romane care este definitia “optimismului”? Ii auzim mereu pe cei din jurul nostru, mai ales cand ne incurajeaza sa iesim dintr-un moment nu tocmai fericit al vietii noastre, ca e important sa ne pastram optimismul. De fapt, ce inseamna optimismul?

Aceasta este definitia, din dictionarul explicativ al limbii romane:

optimism sn [At: HELIADE, GR. P. 35/13 / E: fr optimisme, ger Optimismus] 1. Conceptie filozofica potrivit careia binele precumpaneste asupra raului, iar lumea existenta este cea mai buna dintre lumile posibile. 2. Tendinta de a vedea latura pozitiva a lucrurilor. 3. Atitudine a omului care priveste increzator viata și viitorul.”

506910700

Stim cu totii ca nu e chiar asa de simplu, precum pare, sa vedem latura pozitiva a lucrurilor mereu, mai ales in situatiile care par a fi fara iesire. Cum faci sa gasesti iesirea dintr-o astfel de situatie? Intai de toate trebuie sa identifici care ar putea fi cel mai rau lucru care s-ar putea intampla. O data constientizat, raul ala nu mai pare atat de rau. Brusc, situatia parca nu mai pare chiar asa, fara iesire. Incet, incet, incep sa vina idei si sa apara solutii. Daca te gandesti ca ai ceva de invatat din situatia aceea neplacuta si ca nu intamplator viata te-a pus intr-o astfel de situatie, lucrurile vor incepe sa se aseze in beneficiul tau. Iti spui: “uite, lucrurile nu au iesit chiar asa cu voiam eu, dar sunt bine”, “esecul asta doare si nu este prea confortabil, dar ii voi face fata”, “esecul asta dureros ar putea fi o dovada ca incerc sa-mi depasesc limitele”, “poate ca e important sa ma concentrez pe situatiile si pe lucrurile pe care le pot controla”, “esecul poate fi o dovada ca trebuie sa gasesc o alta abordare a situatiei”, “sigur voi fi mai puternic cand voi gasi rezolvarea acestei probleme”, “nu e prima oara cand ma confrunt cu o situatie grea, sigur pot face fata si acum”. Important este sa vrei sa gasesti solutii, cand vrei cu adevarat, poti.

pessimism-or-optimism-small-750x430

Nu toti oamenii au capacitatea de a privi cu incredere viata si viitorul. Asta tine de firea fiecaruia si nu numai. Tine si de exercitiu. Pentru ca, daca incerci sa iti pastrezi increderea o data, de doua ori, de trei ori, apoi va deveni o obisnuinta, pur si simplu.

Optimismul, dupa cum se stie, este opusul pesimismului. Pesimismul este tendinta de a vedea mai ales latura nefavorabila a lucrurilor, neincrederea în viitor. Pesimismul considera ca nu exista niciun temei pentru speranta, iar fericirea se afla dincolo de sfera experientei. Este un sentiment de tristete, de amaraciune si de neliniste; o stare sufleteasca de deprimare. Ia intreaba-te: “oare nu e mai usor sa vad partea plina a paharului?” Din punct de vedere emotional, fiecare situatie neplacuta pe care viata ti-I scoate in cale este, de fapt, o oportunitate sa evoluezi, sa iti depasesti limitele, sa iesi din zona ta de confort si sa gasesti solutii.

optimism

Asa ca, data viitoare cand esti nevoit sa gasesti solutii, pune un zambet pe fata, intreaba-te ce se poate intampla cel mai rau si, din acel punct, esti pregatit sa identifici cea mai benefica iesire! Esti pregatit sa evoluezi!