Home » Cum ii afecteaza pe copii divortul parintilor?
Lifestyle Mama si copilul

Cum ii afecteaza pe copii divortul parintilor?

O familie in care apar tensiuni intre parinti . Certuri, stari conflictuale, taceri fara sfarsit. Va fi un climat familial pe care copilul il va resimti ca s-a schimbat. Indiferent daca cei mici sunt prezenti sau nu la certurile dintre parinti, acestia vor simti schimbarea care pluteste in aer. Copiii sunt foarte atenti si sensibili la toate aceste schimbari care apar si adesea ne surprind cu exactitatea observatiilor lor privind starea unuia dintre parinti. Oricat de mult incearca parintii sa pastreze o relatie cat mai aproape de normalitate, schimbarea va fi perceputa de copii, iar acestia vor incepe sa se comporte ca atare, imprumutand atitudinea parintilor, incordarea, starile de nervozitate.

Numarul divorturilor a crescut foarte mult in ultimii ani mai ales pentru ca societatea si-a schimbat perceptia despre divort, cei care divorteaza nu mai sunt judecati de societate, asa cum se intampla in urma cu niste ani.

Divort1

Copiii nu se adapteaza cu usurinta la un divort, asa cum nici divortul nu este un proces care se termina repede. Este nevoie de timp, de rabdare si de maturitate din partea parintilor care divorteaza, pentru ca acest proces sa fie depasit de catre copiii implicati.

In prima faza, cand parintii iau decizia sa se separe, copilul isi pune intrebari legate de motivele care au dus la despartirea parintilor, se va intreba cu cine va trebui sa ramana, va dori sa stie daca isi va schimba sa nu locuinta. In aceasta etapa parintii trebuie sa fie deschisi la comunicare, sa explice pe intelesul copiilor care au fost motivele pentru care adultii au decis sa se desparta, sa ii faca pe copii sa inteleaga ca vina nu este a lor. Ajutati-va copiii sa inteleaga ca ambii parinti vor ramane in continuare alaturi de ei, ca nu vor fi parasiti de parintele care va pleca din casa in care au locuit, impreuna.

Divortul-11

Etapa de tranzitie are loc atunci cand se produce separarea fizica a parintilor. Unul dintre ei isi schimba casa, poate amandoi vor fi nevoiti sa isi schimbe locuinta. Unii copii abia acum inteleg, cu adevarat, ca separarea parintilor este reala si se vor simti confuzi si debusolati. Altii se vor simti usurati pentru ca, o data cu separarea parintilor, vor disparea tensiunile si stresul in care au trait in ultimele luni. Parintii trebuie sa discute cu copiii lor despre emotiile pe care le traiesc, vor trebuie sa ii ajute sa se organizeze si sa se adapteze care vin o data cu vizitele la celalalt parinte.

Divortul

Cand viata revine la normal, intervine perioada de echilibru. Familia este deja obisnuita cu schimbarile care au avut loc in urma divortului, exista probabil un program cat de cat regulat de vizitare, se creeaza o rutina intre copii si fiecare dintre parintii lui.

Ce poti face tu, ca parinte, sa reduci din impactul pe care il va avea divortului asupra copilului tau? Pastreaza-i rutina, mergeti in continuare la activitatile lui obisnuite. Asigura-l ca il iubesti in continuare neconditionat si ca nu este el vinovat pentru ceea ce se petrece intre parinti, vorbeste cu el, deschis, despre ceea ce simte, ai grija sa petreaca timp suficient si cu celalalt parinte.

Acorda atentie reactiilor copilului, fii acolo pentru el, lasa deoparte propriile griji si frici pentru a-ti ajuta copilul sa traverseze aceasta perioada din viata lui.

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta