Retete

Cum sa punem varza murata

Pentru ca este sezonul cand gospodinele isi umplu camara cu tot ce au prin gradina, astazi va propun reteta pentru varza murata, pe care eu o stiu de la mamaia mea. Ar fi tare mandra sa ma vada ca i-am ascultat sfaturile si toamna de toamna ii duc cumva retetele mai departe,catre cei dragi mie. (fie vorba intre noi, unele le mai si reinterpretez)

Varza murata nu trebuie sa lipseasca din camara nici unei gospodine, putand fi folosita pentru o multime de preparate gustoase.

Asadar, ingredientul principal este varza si secretul numarul unu consta in alegerea verzei, iar secretul secretelor este butoiul. Pentru a avea parte de o varza gustoasa,  butoiul trebuie sa fie de stejar si sa aiba cep jos.

Varza se lasa aproximativ 10 – 15 zile afara, ca sa o atinga bruma si sa se fragezeasca.  Butoiul de stejar se opareste cu apa clocotita si se lasa o zi cu apa si 1 kg de var nestins în el, ca sa se curete de impuritati. Butoiul se spala iar, in cateva ape clocotite.

Ce trebuie sa stii cand alegi varza? Sa fie bine coapta, indesata, alba si cu foi subtirele (sa-ti fie de folos la sarmale).

Odata ajunsi acasa cu varza, luam fiecare bucata  in parte, o curatam de primul rand de foi, o taiem drept la cotor apoi o scobim si inauntrul ei punem putina sare. Pe fundul butoiului punem un pumn de graunte de porumb. Verzele le asezam numai cu cotorul in sus.

Printre verze adaugam crenguțe de cimbru si mărar uscat. Le apasam bine si deasupra punem un gratar de lemn peste care adaugam pietre mari de rau cat sa o preseze bine. O lasam asa pentru doua zile.

Pentru vestita saramura nu trebuie nimic altceva decat apa si sare grunjoasa. La un litru de apa punem o lingura cu varf de sare. Eu dizolv zece linguri de sare intr-o galeata de un deca de apa. Punem saramura peste varza cand sarea s-a dizolvat de tot.

 

Din momentul acesta varza trebuie vanturata de 3 – 4 ori in prima saptamana, apoi o data la 10 zile pana cand se acreste zeama. Acum depinde ce butoi avem. Daca e cel cu cep, dam drumul saramurii intr-un recipient si o prasturnam la loc pe sus.

Daca butoiul nu are cep, luam un furtun gros il bagam pana in fundul butoiului si suflam cu putere.

Un ultim sfat, iarna, cand zeama este limpede si deja ne-am infruptat din gustoasa varza, surplusul de lichid acru si aromat il punem in sticle si la fel ca la vin punem dopuri de pluta acoperindu-le cu ceara sau smoala. Astfel in zilele toride de vara acrim minunatele ciorbe.

Valentina Pink

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta