Home » Dezordinea din camera copilului tau
Mama si copilul

Dezordinea din camera copilului tau

                Daca esti mama si ai ajuns sa citesti aceste randuri, atuncii stii despre ce vorbesc. Unul dintre vesnicele motive de sfada cu fiica mea este aspectul camerei ei. De multe ori stau si ma uit cand in camera ei, cand in camera fratelui ei. Parca provin din doua familii diferite. La el e aproape o ordine impecabila, poate pe birou mai sunt azvarlite cateva lucruri, la ea abia – abia se vede covorul, de birou nici nu mai spun (cred ca nici ea nu mai tine minte ce culoare are), iar usile sifonierului sunt mereu deschise (nu pentru ca a uitat sa le inchida, ci pentru ca pur si simplu nu se inchid din cauza hainelor azvarlite). Mi-e tare greu sa inteleg cum de sunt copiii astia ai mei atat de diferiti, in conditiile in care i-am educat la fel…

dezordine camera copil 1

                Unii mai priceputi spun ca ar conta exemplul personal. Aici imi permit sa ii contrazic. Eu sunt o fire ordonata, dezordinea imi da o stare de neliniste si de nervi. Asa ca mereu strang cate ceva prin casa, tocmai din dorinta ca atunci cand ma asez pe canapeaua din sufragerie, chiar sa ma relaxez. Totusi, fiica mea este exact opusul meu. Deci pe asta cu exemplul personal n-o cred. Si, totusi, cum ii determinam pe copiii sa isi faca ordine in dormitor?

                In primul rand, as recomanda mamelor sa taie aceasta sarcina de pe lista lor cu lucruri de facut zilnic. Pur si simplu anunta-ti copilul ca de maine nu mai faci ordine in camera lui. Sigur, o sa te priveasca in ochi, o sa spuna „Bine, mama” si n-o sa dea doi bani pe vorbele tale. Rezista si nu te da batuta. Dupa vreo saptamana, copilul o sa spuna ca nu mai are haine curate, de pilda. Explica-i ca tu ai pus la spalat chiar toate hainele pe care le-ai gasit in cosul cu rufe murdare. S-ar putea sa ai surpriza sa isi faca ceva ordine, macar cat sa scoata toate hainele murdare din camera.

dezordine camera copil 12

                Iarasi, s-ar putea sa te intrebe intr-o zi unde este caserola cu gustarea pentru scoala. Tu explica-i ca nu ai mai gasit nicio caserola in dulap, nici in chiuneta de la bucatarie nu ai gasit niciuna, asa ca nu ai mai pregatit nimic. Sigur maine vei gasi o chiuveta plina cu caserole pentru pachetelul de la scoala.

dezordine camera copil 122

                Lasand gluma la o parte, trebuie sa intelegeti ca cei mici, mai ales cand sunt mici, pur si simplu nu stiu sa faca ordine. Cu adolescentii se mai schimba putin situatia, ei sigur stiu sa faca ordine, dar s-ar putea sa se simta mult mai confortabil daca nu e chiar ordine in camera lor. Daca dezordinea este prea mare, unii dintre ei se simt coplesiti si nu stiu de unde sa inceapa sa faca ordine. Orgoliul ii va impiedica sa iti ceara ajutorul, asa ca incearca sa iti oferi ajutorul doar atunci cand vezi un impuls din partea lor de a-si face curat in camera. Cred ca secretul este sa nu ne pierdem rabdarea (usor de zis, greu de facut, incearca niste exercitii de respiratie, poate ajuta) si nici speranta (clar, asta moare oricum ultima)! Si, din cand in cand, luati cu un pahar cu vin, mai ales seara si in weekend, am auzit ca este magic pentru nervii mamelor!

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta