Divertisment NATURIST Traieste sanatos

Efectele benefice ale sfeclei rosii in alimentatie

Efectele benefice aduse de  sfecla rosie in alimentatie

Sfeclarosie este cunoscuta pentru beneficiile sale aduse corpului uman inca din antichitate, de aceea ar trebui sa fie nelipsita de pe masa noastra.

Sfecla rosie este o planta erbacee, ce are in compozitia sa substante nutritive precum vitamin A, vitaminele B1, B2, B6,vitamina C, sodiu, calciu, sulf, fieriod, cupru, potasiu precum si antioxidanti.

Este de asemenea bogata in substante vegetale care usureaza eliminarea grasimilor; acid glutamic, un aminoacid care stimuleaza activitatea sistemului nervos.

Se poate consuma atat in stare cruda cat si coapta, se poate pune in ciorbe, salate, ori prin centrifugare se poate obtine suc de sfecla.

Datorita proprietatilor si a continutului bogat in fier si vitamina C, sfecla favorizeaza cresterea nivelului de hemoglobina din sange.

De asemeni, consumul zilnic de sfecla rosie amelioreaza anemia si o serie de boli grave ale sangelui .

Consumata regulat previne si trateaza leukemia si cancerul de colon, face minuni si in cazul cancerului de prostate si al celui de san.

Pe timpul rece este indicat consumul a 2 pahare de suc din sfeclarosie, asa ne crestem imunitatea si scapam de gripa si raceala. Se poate bea ca atare ori diluat cu apa.

Paradontoza este si ea o boala destul de grava ce poate fi tratata cu ajutorul sfeclei rosii.

La fel infectiile renale si calculi renali. Afectiunile hepatice  pot fi si ele ameliorate prin consumul de sfecla rosie imbunatatind metabolismul celular si astfel ajutand ficatul gras, ficatul obosit, chiar si pe cel lenes.

De asemeni, sfecla rosie continand iod este recomandata persoanelor care prezinta tulburari ale glandei tiroide. Ea este si un bun laxativ, ajutand la buna functionare a tranzitului intestinal.

Sucul de sfecla rosie este puternic alcalin, de aceea il putem folosi cu succes in cazurile de gastrita hiperacida, astfel el calmand aciditatea stomacala.

Moduri incare se poate consuma sfecla rosie

  • In stare cruda. Medicii recomanda consumul de sfecla rosie in stare cruda, deoarece prin fermentare sau preparare, ea isi pierde multe dintre beneficii.

       -Sucul proaspat din sfecla rosie, care se poate consuma in combinatie cu alte legume si fructe.

       -Salata de cruditati, unde sfecla o putem amesteca cu morcov, telina, patrunjel, salata verde sau varza rosie.

  • Daca totusi vrei sa o prepari, e de preferat sa alegem cuptorul. Infasuram fiecare sfecla in folie de aluminiu si punem cate o lingura de apa. Se lasa la cuptor pentru aproximativ 45 de minute.  Se poate consuma simpla sau chiar in sandwich.

Contraindicatii

  • Sucul de sfecla nu se bea imediat, se lasa 2-3 ore ca sa se evapore unele substante nocive;
  • Sfecla nu este recomandata diabeticilor, din cauza continutului ridicat de zaharuri.

Originile sfeclei se regasesc in Babilonul antic.Cei care au adus-o in Europa de nord si centrala au fost calatorii din Italia. Datorita lor, noi cei de azi, beneficiem de efectele miraculoase ale sfeclei rosii.

Valentina Pink

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta