Home » Ghid incepatori acvariu
Hobby

Ghid incepatori acvariu

Pestii de acvariu

 Cand vrem o schimbarein casa noastra pentru noi ori pentru copii nostrii alegem de regula un animalde companie.  Daca suntem comozi si deexemplu nu ne place sa iesim afara cu catelul, varianta care ne convine cel mai mult este un acvariu cu pesti.

Atunci, inainte de a cumpara pestii trebuie sa ne documentam putin, asa nu o sa avem surpriza ca ei mor dupa cateva saptamani ori ca apa e murdara chiar daca am schimbat-o dupa cum am fost instruiti.

Pentru a nu face unele greseli si pentru a ne bucura de micii inotatori, trebuie sa tinem cont de unele lucruri.

 In primul rand trebuiesa gasim locul potrivit amplasarii acvariului. Nu il vom pune sub o sursa delumina directa pentru ca algele au nevoie de multa lumina si astfel vom creeaun mediu propice dezvoltarii lor  iar suportulpe care va sta trebuie sa fie destul de solid. Deasupra acvariului, daca nueste destul de mare, trebuie sa punem un capac, asa impiedicam unele specii sa saradin apa. Apoi avem nevoie de filtru, substrat de pietris sau nisip si bine inteles plante (natural sau artificiale) care sa le tina companie pestisorilor dar siloc de ascunzis pentru micii pui de pesti care in primele zile de la nasteresunt hrana sigura pentru pestii mai mari.

In momentul in care cumparam pestii ei trebuie sa fie sanatosi si sa fie compatibili intre ei, dacavrem sa alegem din mai multe specii.De obicei urmarim sa nu alegem pesti violentisau mai putin violent pentru a evita luptele de suprematie din acvariu,chiardaca nu suntem noi mari cunoscatori la “pet-shop” sunt scrise compatibilitatiledintre specii pe placuta cu desrierea specie ce urmeaza sa oachizitionam,mediul propice cat si tipul de hrana favorit al lor.

Hranitul pestilor

Indicat este sa fie hraniti o data maxim de doua ori pe zi, cam la aceleasi ore si de regula de o singura persoana, pentru a evita supra alimentarea, deoarece daca nu este responsabil un singur membru al familiei cu hranirea lor, exista posibilitatea ca mai multepersonane sa le dea de mancare in aceeasi zi.

Cum pestii nu pun prea mult prêt pe mancare, putem pleca linistiti un weekend de acasa, ca nu patesc nimic,decat mai mult mai bine mai putin.Surplusul de hrana face ca apa sa devina maiputin curata si astfel le stricam habitatul dar si se poate intampla ca supraalimentarea excesiva a lor sa le aduca moartea,asa ca mare grija mai bine maiputin si mai des decat mult si cu probleme.

Apa

Foarte importanta estesi temperatura apei, care trebuie sa fie constanta, fara fluctuatii si variatiiprea mari, asa ca pe perioada iernii este indicat sa achizitionam un incalzitorcu termostat.Temperatura recomandata pentru majoritatea speciilor de de pesti de acvariu este cuprinsa intre 25 si 30 de grade Celsius.

Curatirea acvariului

 In primul rand apa nu trebuie sa contina clor, de aceea vom folosi apa plata, ori de la robinet fiartasi racita in prealabil si lasata la decantat pentru a se separa calcarul dinapa dura si in acelasi timp pentru a se elimina clorul din ea. Apa nu oschimbam pe toata odata, cel putin un sfer ttrebuie sa ramana din cea dedinainte. Inainte sa scoatem apa, vom scoate cu minciogul pestii si ii vom puneintr-un bol mai mic pana terminam de curatat acvariul. Daca nu avem sistem defiltrare periodic vom curate pietrisul, astfel sa eliminam depunerile de pe el.Peretii interior aia cvariului ii vom spala cu apa si detergent, apoi ii vom limpezifoarte bine, ca nu cumva sa ramana vreo urma de substanta toxica, care ar putea pune in pericol sanatatea pestilor. Pe exterior putem curate cu solutie de sters geamurile, apoi putem folosi o ceara speciala care adauga stralucire sticlei si ascunde eventualele zgarieturi.

Cum alegi pestii

Sunt destul de multes pecii de pesti, care pot fi ingrijiti in acvariu, dar unele sunt mult mai simplu de ingrijit si nu necesita o atentie deosebita, din acest motiv fiind mult mai des intalnite. Printre ele se enumera:

  • PesteleBeta–  este un peste luptator ce nu poate convietui alaturide alti membri din aceeasi specie, totusi accepta alte specii (atat timp cat nusunt tot unele luptatoare). Ei sunt mai speciali, pentru ca sistemul respiratorle permite sa supravietuiasca fara o pompa speciala intr-un acvariu. Au nevoiede apa calduta.
  • Pestele arlechin– sta confortabilla 23-26 grade Celsius si accepta orice tip de hrana. Nu este agresiv cu alte tipuride pesti.
  • Pestele tigru– nu este dificil de ingrijit, doar ca are nevoie de apa extrem de curata. Temperatura optimapentru ei este intre 20-26 grade Celsius si poate convietui cu alte specii.Coloritul viu si dungile ca de tigru il fac atractiv pentru multi posesori deacvariu, fiind un peste decorativ.
  • Pestele scalar-este tot ospecie decorative, cel argintiu cu dungi negre fiind cel mai intalnit. Este linistit, nu intra in conflicte si nu se lupta cu alti pesti, dar are nevoie demult spatiu. Apa trebuie sa fie in permanenta curata pentru ca este sensibil laparaziti.
  • Pestele zebra–  are si el dungi, unele albastre orizontale, eiavand nevoie de ceva mai multa lumina. Particularitatea acestor pesti este ca formeaza perechi cu care raman pe viata.

Valentina Pink

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta