Hobby Stiai ca?

Grau de Sf Andrei sau citirea viitorului in traditia noastra veche

Pe 30 noiembrie se sarbatoreste Sfantul Andrei,considerat si ocrotitorul Romaniei. Sarbatoarea de Sfantul Andrei se mai numeste si Hallowen-ul romanesc, unde magia si misterul se imbina cu traditiile si datinile romanesti.In cultura populara de Sfantul Andrei,cel mai cunoscut obicei este sa se puna grau la incoltit.

Graul este un simbol al prosperitatii si belsugului,atat in traditia folclorica, cat si in cea religioasa,deoarece se crede ca graul este simbolul vietii care biruieste raul si moartea si,totodata,este simbolul divin.Graul se pune la incoltit dupa miezul noptii care precede ziua de Sfantul Andrei.Acest obicei se spune ca este prevestitor al belsugului in anul ce vine.

Punerea graului la incoltit se practica din cele mai vechi timpuri, si conform traditiei, pe langa zicala ca este aducator de noroc, ne poate spune si cum va fi persoana care va sadi graul. Daca in anul ce vine, va avea belsug si impliniri, daca va avea sau nu noroc material. De aceea se spune ca daca graul va creste inalt, des si de un verde inchis, persoana va avea un an rodnic si imbelsugat.

Este de stiut faptul ca, se pune la incoltit in casa, intr-un ghiveci larg la gura, ori intr-o farfurioara cu boriri inalte.Sunt mai multe metode de a pune graul la incoltit, fie in pamant direct, ori pe un support din vata, sau pur si simplu pe un burete.

Daca vrem sa vedem cum va fi anul viitor pentru toti membrii familiei, este important ca fiecare dintre noi sa ne punem singuri graul la incoltit si bineinteles sa ne ocupam personal de bolul nostru, pe care trebuie sa-l udam zilnic. Nu trebuie sa lasam ca suportul sa se usuce. Intotdeauna il vom aseza la lumina, de preferinta pe pervazul geamului, intr-o camera destul de calduroasa. Astfel il vom ajuta sa creasca si sa se dezvolte repede.Odata ce graul a incoltit trebuie sa-l udam cu grija pentru a nu rupe germenii.

Dupa cum am spus,mai sus , sunt mai multe metode de a pune graul la incoltit. Mai jos o sa vi le prezint pe cele mai uzuale.

Grau la incoltit in vata

Este cea mai comuna metoda folosita de oameni pentru a pune la incoltit grau de Sfantul Andrei, deoarece aceasta (vata) permite o foarte buna absortie a apei si bobului un mediu prielnic pentru incoltire. Dupa ce s-au presarat boabele pe primul strat de vata le acoperim cu un alt strat, dar de o consistenta foarte subtire si la final le udam din abundenta.

Grau la incoltit in pamant

Daca alegem in schimb sa punem graul la incoltit in pamant intr-un ghiveci, atunci trebuie sa stim ca odata presarate boabele, peste ele vom pune foarte putin pamant, 1 – 2 centimetri, deoarece altfel i se va ingreuna cresterea, plus ca odata ce am decis sa le punem in pamant, indicat ar fi sa lasam boabele de grau cel putin o zi, in apa, la inmuiat.  Astfel in catevazile, stand la caldura si lumina, vor aparea si lastarii.

Grau la incoltit in burete

O a treia metoda, cei drept foooarte ingenioasa, este punerea graului la incoltit pe burete. Putem folosi orice tip de bureti, chiar si cei de vase, doar ca trebuie sa indepartam suprafata abraziva si bineinteles sa nu fi fost folositi la spalatul vaselor in trecut. De ce am zis ca este destul de amuzanta aceasta metoda? Deoarece ne putem juca cu imaginatia noastra, putem taia buretii in diferite forme,spre exemplu pentru fiecare membru al familiei vom decupa bureti cu initiala numelui si astfel nu vom avea doar grau incoltit, vom avea grau incoltit intr-un decor minunat si fascinant.  Peste buretii pregatiti vom pune boabele de grau si udam din abundenta pana ce buretele este imbibat cu apa. Vom acoperi cu o caserola din plastic transparenta,pentru a proteja si a oferi un mediu prielnic cresterii graului.

 

Asadar, nu uitati sa puneti grau la incotit,in noaptea de dinaintea Sfantului Andrei, mai precis  pe 29 noiembrie,  deoarece de  Anul Nou vomavea un motiv in plus de bucurie si amuzament, cand vom citi,  graul care  ne va arata belsugul si sanatatea pentru noul an.

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

Valentina Pink

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta