Home » Halloween traditie si obiceiuri
Lifestyle

Halloween traditie si obiceiuri

Toti copiii il asteapta cu sufletul la gura, pentru cei mici sarbatoarea asta este despre costume infricosatoare, bomboane si dovleci sculptati. Poate e un prilej bun sa afle si cate ceva despre ea. Halloweenul este o sarbatoare de origine celtica, preluata de multe popoare din lumea occidentala. S-a raspandit in secolul 19 prin intermediul imigrantilor irlandezi din Statele Unite si se sarbatoreste pe data de 31 octombrie. Numele acestei sarbatori provine din limbra engleza, de la expresia “All Hallows’ Even”, numele sarbatorii crestine a tuturor sfintilor, sarbatoare cu care Halloweenul a fost asociat deoarece catolicii si protestantii sarbatoresc Ziua Tuturor Sfintilor pe data de 1 noiembrie.

hallowee11n

Desi exista multe obiceiuri si traditii de Halloween, toate isi au originea într-o festivitate celtica pe nume Samhain, care semnifica sfarsitul verii si trecerea la anotimpul rece. Festivitatea numita “Samhain” reprezenta un prag temporal, cand sufletele mortilor se plimbau noaptea pe strazi si trebuiau imbunate cu daruri, lasate la usa pentru a asigura abundenţa recoltelor viitoare. Celtii considerau ca anul nou incepea pe 1 noiembrie, dar cu o noapte inainte se deschidea hotarul dintre lumea celor morti si lumea celor vii. In timpul Samhainului, spiritele se intorceau pe pamant şi puteau provoca mari pagube recoltelor. Cu ocazia Samhainului se faceau provizii pentru iarna şi se taiau animalele pentru a pastra carnea peste iarna. Focurile de tabara jucau si ele un rol in festivitati. Toate celelalte focuri erau aprinse de la focul cel mare. Oasele animalelor taiate erau si ele aruncate in foc. Uneori se aprindeau doua focuri unul langa altul, iar oamenii si animalele treceau printre ele, intr-un ritual de purificare.

halloween 2

In zilele noastre, sarbatoarea are multe simboluri: varcolaci, vampiri, vrajitoare. Dar simbolul suprem al acestei sarbatori este, insa, dovleacul luminat (Jack-o-Lantern), care are o legenda interesanta. Legenda lui Stingy Jack provine din folclorul irlandez. Un betiv pe nume Jack se intalneste pe drum cu diavolul, cand se intoarce acasa de la carciuma. Diavolul ii cere sa-l insoteasca in iad, dar Jack il convinge sa se urce intr-un copac pentru a culege un mar. Il pacaleste infigandu-i o cruce in corp, obligandu-l sa ramana în copac. Jack este de acord sa-l elibereze, daca ii promite ca nu-l va primi niciodata in rai, lucru cu care este de acord. Cand moare, Jack nu este primit nici in rai, din cauza pacatelor sale, nici in iad din cauza pactului. Aşa ca Jack gaureste un dovleac, pune inauntru o candela si se foloseste de el drept calauza intre cele doua lumi. Jocul de lumini al dovleacului  face aluzie şi la cele doua culori simbolice ale sarbatorii: portocaliul simbolizeaza toamna, focul, recolta, in vreme ce negrul este asociat mortii, intunericului si raului.

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta