Home » Harland David Sanders-fondatorul KFC
Stiai ca?

Harland David Sanders-fondatorul KFC

Harland David Sanders –( 9 septembrie 1890 – 16 decembrie 1980).

Harland este cunoscut ca si fondatorul conceptului KFC . Care ulterior dupa inchiderea propriului restaurant s-a ocupat cu francizarea lui in toata lumea.La varsta de 6 ani isi pierde tatal , iar mama lui a fost nevoita sa se angajeze pentru a putea sa il intretina pe el si fratele si sora lui mai mici.De mic a cochetat cu bucataria fiind nevoit sa aiba grija de fratele si sora lui.Cand el avea 12 ani mama lui se recasatoreste iar el paraseste casa unde copilarise si se muta la o ferma in Greenwood.Mai apoi avvand diverse slujbe din care amintim pompier si conducator de tramvai si vanzator de asigurari.La varsta de 40 de ani gatea pentru trecatorii care se opreau in benzinaria sa din Kentucky.Timp de 9 ani si-a imbunatatit reteta lui de pui prajit adaugand ingrediente noi de altfel perfectionand si tehnica sa de preparare.

Colonel_Harland_Sanders

Probabil va intrebati de unde colonel? Datorita faptului ca a ajutat la dezvoltarea bucatariei regionale Guvernatorul acelei vremi Ruby Laffon i-a acordat acest titlu de colonel in mod de recunoastere a meritelor lui .Ulterior a fost nevoit sa vanda benzinaria pentru ca era exact pe traseul unde urma sa se construiasca o autostrada si a trebuit ca mai apoi o perioada sa traiasca din ajutoruul social oferit de stat.Avand mare incredere in prorpria reteta a mers si a strabatut toata tara ,mergand din restaurant in restaurant gatind puiul dupa reteta proprie pentru proprietari acestora.Daca retetea aducea o reactie favorabila aceste le cerea patronilor 5 centi pentru fiecare pui vandut dupa reteta sa.In anul 1964 in SUA si Canada se preparau pui dupa reteta lui Harland Sanders David in peste 600 de restaurante.

Mai apoi si-a cedat drepturile de autor unui grup de investitori din care facea parte si John Y. Brown Junior care in 1980 devenea guvernatorul statului Kentucky.

In anul 1976 Colonelul Sanders a fost nominalizat ca fiind al 2-lea cel mai popular om din SUA.Datorita noilor proprietari KFC s-a dezvoltat repede si a ajuns la peste 3500 de unitati in anul 1969 a fost vanduta pentru 285 de milioane de dolari in anul 1982  catre Heublien INC.In anul 1986 este cumparata de compania Pepsi CO. pentru suma de 840 de milioane de dolari.

Colonelul Sanders moare la varsta de 90 de ani in anul 1980 rapus de leucemie.