Home » Legenda bradului de Craciun
Stiai ca?

Legenda bradului de Craciun


In momentul in care ne gandim la sarbatorile de iarna, primul lucru care ne vine in minte este bradul de Craciun, mare, falnic si frumos impodobit, este sufletul oricarei case in preajma sarbatorilor.

 Traditia spune ce Pomul de Craciun se impodobeste in seara de 24 decembrie, in ajunul Craciunului. Dar putini dintre noi stim povestea lui, legenda de unde a inceput, unde a fost folositprima data ca si obiect decorativ. In lume sunt mai multe ipoteze, fiecare tara dorindu-si sa i se atribuie a fi initiatoarea acestui trend.

Bradul este un simbol pentru Craciun de foarte mult timp. Una din legend spuneca atunci cand Domnul nostrum Iisus s-a nascut, ingerii si pastorii au venit injurul sau impreuna cu cei trei magi. Acestia au venit de departe si  nu puteau sa se inchine Mantuitorului faradaruri. Asa ca au luat la ei aur, smirna si tamaie dar ajunga-n de aproape deBethleem, si-au dat seama ca alaturi de darurile lor ar fi frumos sa existe si o mica floare sau macar o creanga de copac verde, astfel intreaga natura sa sebucure de vestea cea mare. Cum era iarna, magii nu au gasit altceva decat unbradut micut si verde si l-au luat cu ei. Cand au ajuns la Fecioara Maria si la Mantuitor, acestia au asezat darurile pe crengile bradului. De atunci estenumit pomul de Craciun.

 O alta legenda spune ca atunci cand Imparatul Irod a auzit ca s-a nascut Iisus, a ordonat omorarea tuturorpruncilor cu varsta sub doi ani.Cand a auzit una ca asta Fecioara Maria l-aluat pe Mantuitor si a plecat alaturi de sotul sau Iosif,sa se ascunda sa-sisalveze copilul.

Pe drum, de teama Maria a rugat un stejar sa-si aplece crengile sa se ascunda de garzile Imparatului, insa stejarului i s-a facut frica si a refuzat. Atunci, un brad i-a zis Fecioarei ca poate sa seadaposteasca sub el, ca nu ii este frica. Maria s-a ascuns sub crengilebradului si a scapat de garzi.  Atunci Maria l-a “blestemat” sa ramana vesnic verde si sa fie impodobit cu daruri pentru ca a salvat viata Mantuitorului.  
O alta poveste a bradului de Craciunspune ca inainte,absolute toti pomii aveau coroana verde si nu se uscau niciodata,pana cand intr-o seara de Craciun, datorita unei vijelii puternice, o pasare acerut ajutor si adapost sub ramurile lor. Toti copacii au refuzat-o sub pretextul ca trebuie sa-si apere fructele si nu au loc pentru ea, doar bradul s-a oferit sa o adaposteasca intre ramurile sale. Ca rasplata,  Dumnezeu l-a lasat vesnic verde si i-a parfumat crengile, in schimb ceilalti copaci dupa terminarea furtunii aveau crengile dezgolite, fapt care i-a determinat pe oameni sa-l numeasca pom sfant.

Conform altei legende se spune ca intr-o iarna trei surori: Speranta, Iubirea si Credinta, au pornit la drum pentru a gasi copacul care sa le reprezinte pe toate trei la un loc: sa fie inalt ca Speranta, mare ca Iubirea si trainic precum Credinta, si astfel au gasit bradul, chiar in seara de ajun, luminand-ul astfel cu razele stelelor.

Se crede ca primul brad impodobita aparut in Riga, Letonia in secolul al XV-lea.Apoila inceputul secolului al XVI-lea un neamt pe nume Martin Luther, mergand spre casa intr-o noapte de Craciun, a vazutun brad nins care datorita gerului si frigului de afara sclipea frumos inlumina lunii. Asa ca l-a taiat, l-a dus in casa si l-a ornat cu multe lumanari aprinse sa-si aminteasca de ceeace a vazut el in noaptea aceea geroasa.

In Franta se spune ca primul brad impodobit in mod official a avut loc in iarna anului 1605, intr-o piata publica din Strassburg cu mere rosii, nuci si bomboane.

La Paris, obiceiul a ajuns in anul1837, adus de printesa Helene de  Mecklembourg, iar in Anglia la Craciunul din anul 1841.

Peste ocean, in StateleUnite obiceiul bradului impodobit a ajuns in anul 1830, adus de colonistigermani, stability in Pennsylvania, iar in 1853 a fost adoptat si la Casa Alba.In Romania, primul brad impodobit se crede ca a aparut la curtea Regelui Carol I in anul 1874.

De-a lungul anilor impodobitul bradului s-a transformat in cel mai complex, important si asteptat obicei din preajma sarbatorilor de Craciun, fiecare casa fiind inundata cu mireasma cetinei de brad.

Valentina Pink

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta