Divertisment Retete

Mucenici moldovenesti

MUCENICI DE POST

 

In comunitatile traditionale din Moldova (si nu numai),inceputul de primavara este marcat de Sarbatoarea celor 40 de Mucenici,din 9 martie.

Culinar,in aceasta zi se pregatesc colacei in forma de 8.Aceasta cifra reprezinta cifra echilibrului cosmic,simbolul iubirii si prieteniei (8 planete in sistemul solar,8 puncte cardinal, cifra perfecta).

In numerologie,persoanele nascute in zile de 8 sunt firi optimiste, lacome si neglijente,dar care gestioneaza foarte bine banii.

In budism,8 este un numar norocos,asociat cu cele 8 petale de lotus.

8 Martie este Ziua Internationala a Femeii,zi dedicata Mamelor, moment in care ne aratam iubirea si recunoastinta.

Deoarece aceasta perioada coincide cu Postul Pastelui,gospodinele pregatesc un aluat cu ingrediente de post,fara a adauga lapte si oua.

TIMPI DE PREPARARE

Timp de preparare: 60 min

Timp de gatire: 40 min

Gata in: 1 ore, 40 min

INGREDIENTE

Pentru aluat

500 g făină

250-300 ml apă

25 g drojdie

1/2 linguriţă de sare

3-4 linguri ulei

1 lingurita zahăr

Pentru garnitură

1 borcan de 340 g miere

nucă măcinată

Pentru sirop

400 ml apă

5 linguri zahăr

esenţe după gust

MOD DE PREPARARE

În Moldova, mucenicii sunt copti din aluat extrem de asemanator celui de cozonac si apoi unsi cu miere si nuca. Reteta aceasta de mucenici moldovenesti de post pufosi și aromati e una extrem de simplă. Respectă pașii de mai jos.

Pentru aluat se prepara maiaua: se amesteca drojdia cu o linguriţa de zahar, o lingura de faina si puţina apa calda. Se lasa 10 minute sa lucreze drojdia.

Apoi, maiaua se pune peste restul fainei, se adauga sarea, apa si uleiul. Se framânta pâna ce aluatul se poate desprinde de vas. Aluatul trebuie sa fie usor moale si daca e prea tare se mai adauga apa calda si puţin ulei. Se lasa sa creasca 25 de minute.

Apoi, aluatul se împarte în 12 bucaţi. Din fiecare se lucreaza câte un sol care se împleteste sub forma cifrei opt. Se asaza în tava unsa cu puţina grasime vegetala si tapetata cu faina. Se coc 25 de minute.

Între timp, se face siropul din fierberea ingredientelor. Dupa ce mucenicii s-au copt, se asaza pe un platou si se însiropeaza. Se ung cu miere si se presara cu nuca macinata, din belsug. Se lasa sa se înmoaie de la sirop si apoi sunt numai buni de servit.