Home » Obiceiuri si traditii sau mituri, de Boboteaza si de Sfantul Ioan
Stiai ca?

Obiceiuri si traditii sau mituri, de Boboteaza si de Sfantul Ioan

Boboteaza face parte din suita celor 12 sarbatori crestine importante si este menita sa reaminteasca in fiecare an cele petrecute la apa Iordanului, inainte ca Iisus sa paseasca in viata publica, de aceea Biserica numeste Boboteaza si Aratarea Domnului, ziua cand Iisus s-a aratat poporului, ziua in care a fost botezat in apele Iordanului. Aceasta zi este sarbatorita intotdeauna pe 6 ianuarie. De fapt, Boboteaza inseamna innoirea omului crestin.

1

 

Ajunul Bobotezei, adica ziua de 5 ianuarie, este zi de post negru, la fel ca Ajunul Craciunului sau Vinerea Mare dinaintea Pastilor, asa insemnatate mare ce are, e zi de smerenie si piosenie. Tot in Ajunul Bobotezei, preotii merg pe la casele credinciosilor pentru a le aduce, prin stropirea cu apa sfintita, binecuvantarea Sfintei Treimi.
Un obicei din batrani spune ca in noaptea dinaintea Bobotezei, fetele nemaritate pun busuioc sub perna si isi leaga de inelar un fir rosu de matase pentru a-si visa ursitul. Tot din popor, se mai spune ca fetele care cad pe gheata pe 6 ianuarie se vor marita in mai putin de un an.
La miezul noptii dinainte de Boboteaza daca am cunoaste glasul animalelor, am auzi cum ele isi vorbesc in grajd, despre locurile in care sunt ascunse comori.
Despre Agheasma sau apa sfintita in ziua de Boboteaza se crede ca are puteri deosebite si mai presus de toate nu se strica niciodata. Aceasta poarta numele de Agheasma mare si poate fi bauta doar timp de opt zile, intre 6 si 14 ianuarie.
Tot de Boboteaza se sfintesc apele, raurile, fantanile, casa, animalele din gospodarii. De ceva timp procesiunea de sfintire a apelor si slujba se tine pe malul raurilor, aceasta inseamnand ca preotii impreuna cu credinciosii si tot alaiul bisericesc merg la rau facand acolo slujba de Boboteaza, apoi, preotii arunca in apa o cruce, iar mai multi barbati intra in apa rece ca gheata pentru a o gasi. Se spune ca cel care va gasi crucea va avea noroc tot anul.

4
Cu multi ani in urma, exista un obicei numit Iordanitul femeilor. Toate gospodinele din sat se adunau acasa la una dintre ele petrecand cu mancare si bautura. Dupa masa, sarbatoreau intreaga noapte, iar dimineata ieseau pe strada si luau pe sus barbatii pe care ii intalneau amenintandu-i ca ii arunca in apa.In Tot iordanitul femeilor se numea un alt obicei din batrani unde tinerele neveste sunt iordanite de cele mai in varsta prin udarea cu apa din fantana sau rau.
In aceasta zi de mare sarbatoare nu trebuie sa faci treaba, sa speli rufe, sa te certi cu cineva sau sa dai ceva cu imprumut.
Imediat dupa Boboteaza, ziua urmatoare, pe 7 ianuarie, crestin ortodocsii il sarbatoresc pe Sfantul Ioan.
In ajunul Sfantului Ioan adica in ziua de Boboteaza, tinerii din sat trebuie sa ia apa sfintita de la preot, iar a doua zi sa iordaneasca (sa boteze) pe toti cei care le ies in cale. Cei iordaniti trebuie sa rasplateasca ceata de flacai cu bani. Se spune ca doar rasplatind, vor avea noroc dupa asa zisul botez.
De asemenea, toata lumea trebuie sa se stropeasca cu apa sfintita in dimineata Sfantului Ioan. Se stropesc ei impreuna cu toata familia lor, isi stropesc casa, gospodaria, animale pentru a avea noroc si a fi feriti de boli tot anul.

41
In Bucovina exista obiceiul de a se pune brazi impodobiti la portile celor care poarta numele de Ioan, Ioana, iar ei trebuie sa organizeaze mici petreceri.
In schimb in Transilvania, cei care isi serbeaza onomastica in aceasta zi sunt plimbati prin sat cu carutele si dusi la un rau pentru a fi botezati si purificati.
Se spune ca daca de Boboteaza  vremea a fost rece, atunci dupa iesirea cu Iordanul se va inmuia, iar daca vremea a fost calda in aceasta zi, atunci se va inaspri si vor veni zile reci si geroase. In acest an, insa, este deja mult prea cald pentru un inceput de ianuarie, asa ca vremea se poate doar raci de acum incolo.

411

Toate obiceiurile si traditiile legate de Boboteaza si de Sf Ioan au ca si scop, pe de o parte, alungarea spiritelor rele, care conform traditiei, circula libere de la Craciun incoace, iar pe de alta parte, urmaresc atragerea belsugului si a castigului in anul ce tocmai incepe.

Valentina Pink

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta