Retete

Placinta cu dovleac

Daca nu iti place sa framanti aluatul, dar nici nu ai chef sa faci o placinta cu foi cumparate de la magazin, iata o reteta care se face usor, chiar si cei mai nepriceputi in ale bucatariei o pot face.

placinta-cu-dovleac-186163

Pentru aluat ai nevoie de: 3 oua, jumatate de pliculet de praf de copt, 15 linguri de ulei, 15 linguri de lapte, 15 linguri de faina, 15 linguri de zahar.

Placinta-cu-dovleac1

Pentru umplutura de dovleac: 800 g dovleac placintar (cantarit dupa decojire), 50 g unt cu min. 80% grasime, 200 g zahar alb sau brun, 2-3 lingurite scortisoara macinata, zeama de la 1½ lamaie, coaja rasa de la o lamaie, 1 plic zahar vanilat, un praf de sare, 100 g nuca tocata mare. Se rade dovleacul pe razatoarea mare, iar daca aveti la indemana si doua gutui le puteti rade si pe acelea,  aduc aciditatea (acreala) care compenseaza dulceata dovleacului.

placinta-cu-dovleac

Intr-o tigaie incapatoare puneti dovleacul ras, impreuna cu untul si caliti-l la foc mediu pentru aproximativ 5 minute. Se adauga zaharul, vanilia, scortisoara si coaja rasa de la o lamaie. Stoarceti si zeama acesteia si nu va zgarciti nici cu scortisoara! Nu uitati si de o priza de sare, atat de necesara si in deserturi. In toata ecuatia asta merg bine niste nuci crocante. Am prajit usor nucile intr-o tigaie curata si apoi le-am taiat mare din cutit. Nucile isi dezvolta aroma daca sunt un pic rumenite. In plus, ele devin si mai crocante. Si adaugati-le in umplutura chiar inainte sa o bagati la cuptor, astfel nucile nu se vor inmuia.

placinta_din_foi_fragede_cu_dovleac_si_nuca15

Ouale, cu un praf de sare (sarea in prajituri accentueaza gustul de dulce), se bat bine cu mixerul si apoi se adauga treptat zaharul. Se amesteca bine pana se topeste zaharul. Apoi adaugam uleiul, laptele si faina in care am amestecat praful de copt. Va rezulta un aluat care are consistenta unei smantani. Intr-o tava in care ai pus hartie de copt se toarna cam 2/3 din compozitie si se pune la cuptorul incalzit la 180 – 200 de grade, pentru cateva minute, maxim 10. Se scoate tava, se adauga umplutura de dovleac si pe deasupra se toarna restul de compozitie. Si mai pune din nou la cuptor, la 180 de grade pana incepe sa se rumeneasca pe deasupra.

placinta_cu_dovleac_si_esenta_de_menta_84406_8008

Se pudreaza cu zahar cand este scoasa din cuptor, se lasa la racit si … pofta buna!

PS: acelasi tip de aluat merge foarte bine si cum umplutura de branza, si cu umplutura de mere.

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta