Home » Postul Pastelui ( purificare trupeasca si sufleteasca)
Lifestyle

Postul Pastelui ( purificare trupeasca si sufleteasca)

             Pastele este sarbatoarea Invierii Domnului. Se spune ca Postul Mare este drumul  spre Inviere. Este a doua mare sarbatoare din an, ca insemnatate, dupa Craciun.  Sarbatoarea Pastelui , pentru noi pamantenii, inseamna invierea Mantuitorului cel binecuvantat si marit, care s-a rastignit pe cruce dandu-ne o lectie.

              Se spune ca dintre toate posturile, postul Pastelui este cel mai aspru, deoarece in acest post nu se mananca peste in fiecare sambata, ca in postul Craciunului spre exemplu, este cel mai lung dintre cele patru posturi ale Bisericii Ortodoxe  avand o durata de 40 de zile, plus saptamana patimilor.

             Potrivit  traditiei stabilite cu timpul in Biserica, pe tot parcursul Postului Mare se posteste astfel: in primele doua zile (luni si marti din saptamana prima) se recomanda, pentru cei ce pot sa tina, post complet adica sa nu manance si sa nu bea nimic, sau pentru persoanele care nu sunt obisnuite cu astfel de regim alimentar drastic, ajunare pana spre seara, dupa care poate manca putina paine si bea apa. La fel in primele trei zile (luni, marti si miercuri) si ultimele doua zile (vinerea si sambata) din ultima saptamana a postului, cea a Patimilor, doar joia mare din ultima saptamana e mai blanda in privinta mancarii. Miercuri se ajuneaza pana seara, cand se mananca paine si legume fierte fara untdelemn si se bea apa. Pe tot parcursul postului, in primele cinci zile ale  saptamanii (luni-vineri inclusiv) se mananca hrana  uscata (adica nu mancare gatita) o singura data pe zi (seara), iar sambata si duminica de doar doua ori pe zi, legume fierte cu untdelemn si putin vin.  Sfanta liturghie, avand un caracter de sarbatoare si bucurie, iar pe timpul Postul Sfintelor Pasti fiind o perioada a  infranarii, Sfintii Parinti au randuit ca in aceasta  perioada a  postului  sa nu se savarseasca Sfanta Liturghie decat in zilele de sambata si duminica. In celelalte zile se poate oficia Liturghia Darurilor, cu exceptia zilelor aliturgice, cand nu se oficiaza nici o Liturghie. Amintim ca in cadrul acestei Liturghii, Sfintele Daruri sunt sfintite la Liturghia oficiata duminica, sunt pastrate pe Sfanta Masa, iar in cursul saptamanii, atunci cand se savarseste Liturghia Darurilor sunt oferite credinciosilor spre impartasire. Potrivit randuielii de postire a Bisericii, impartasirea se face seara dupa Vecernie.

               In primele cinci duminici de post se oficiaza Liturghia Sfantului Vasile cel Mare iar in sambetele din Postul Mare se savarseste Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur. In duminca Floriilor – Liturghia Sfantului Ioan Gura de Aur, iar in Saptamana Patimilor, joi si sambata, Liturghia Sfantului Vasile cel Mare. In saptamana mare in fiecare zi se savarseste slujba Deniilor. Cea mai insemnata este joia seara cand avem slujba celor 12 Denii.

               Postul nu inseamna doar a nu manca de dulce; prin post credinciosii trebuie sa inteleaga ca trebuie sa fim sinceri in primul rand cu noi insine si apoi cu cei de langa noi, sa nu purtam dusmanie, sa nu uram, sa fim mai buni si sa daruim din putinul sau prea plinul nostru. Prin toata aceste fapte facute din inima noi o sa ne simtim mai bine, mai bucurosi ca am putut ajuta dezinteresat  pe cineva. Postul inseamna si rugaciune, nu neaparat citita din carti, poti să te adresezi cu propriile tale cuvinte Domnului, Preasfintei Născătoare de Dumnezeu şi îngerului tău păzitor, pentru ca doar atunci punctezi toate trairile si framantarile tale. Postul este în fiecare an o perioadă de purificare trupească şi sufletească, de pace interioară.

            Ultima saptamana din post desi  se spune ca este cea mai dura, pentru toti crestinii este cea mai frumoasa. In fiecare seara sunt slujbe la biserica. Gospodinele trebaluiesc de zor prin bucatarie, iar barbatii fac curat in gardini si dau foc uscaturilor. La sat se simte cel mai bine spiritul pastelui. Toate casele ne imbie cu mirosul de cozonaci calzi si pascute, oua rosii sau drob. Copii se duc la biserica sa se impertaseasca, iar in vinerea prohodului toata localitatea e inundata de luminite.

Sa profitam de faptul ca traditia inca nu s-a schimbat, ca este inca vie si ne aduce aminte mereu de anii copilariei. Nu degeaba se spune ca vesnicia s-a nascut la sat!

Chiar asa este dragilor : VESNICIA S-A NASCUT LA SAT !!!

HRISTOS A INVIAT!

Valentina Pink

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta