Home » Pregatirea plantelor pentru mutarea din interior in exterior
Hobby

Pregatirea plantelor pentru mutarea din interior in exterior

Pentru a le proteja impotriva temperaturilor reci, plantelor sensibile la inghet trebuie sa le cream comfortul peste iarna, asa ca odata cu scaderea temperaturii si sosirea iernii le bagam in casa. Nu este ca afara dar nu avem ce face. Multe dintre ele nu se acomodeaza si nu mai ies din iarna, dar atata timp cat avem flori si ne plac, suntem datori sa incercam salvarea lor. Primavara este momentul potrivit pentru a scoate plantele afara la lumina naturala bucurandu-ne noi si ele de razele soarelui. Cand temperaturile depasesc valoarea de 0°C este momentul sa reincepem decorarea curtii sau a balconului dupa caz. Trebuie tinut cont de schimbarea de temperatura, deoarece dupa o lunga perioada in care plantele au avut parte de mai putina lumina din exterior si de caldura constanta, acum sunt nevoite sa lupte putin pentru o noua reacomodare si readaptare la conditiile termice exterioare.

f3

Plantele din ghivece, de obicei, nu rezista la temperaturi sub 0°C, acesta fiind motivul pentru care ele sunt bagate in interior pe perioada iernii, dar odata cu incalzirea vremii, ghivecele vor fi scoase afarala lumina. Scoaterea florilor in gradina sau in balcon presupune mare atentie din partea noastra, deoarece dupa perioada de hibernare, de depozitare in interior la temperaturi relativ constante, plantele au nevoie de ajutor ca sa poata sa faca fata temperaturilor fluctuante din gradina. Ele trebuie sa se adapteze treptat la conditiile de vant si soare in caz contrar, cresterea poate fi incetinita iar funzele si lastarii pot suferi arsuri, de aceea cand facem transferul trebuie sa avem grija ca pe langa un pamant reavan si fertil trebuie sa le punem si ingrasamant. Pentru ca mutatul sa fie cat mai putin daunator florilor trebuie sa tinem cont de cateva aspecte:

– Scoatem plantele din ghiveci si indepartam o treime din solul vechi;

– Scurtam radacinile vechi cu o foarfeca;

– Ramurile trebuie reduse astfel incat, sa corespunda dimensiunii noii radacini;

– Dupa toate aceste cosmetizari, ghivecele pot fi scoase afara, de preferat intr-un loc umbros.

– In situatia in care, pe perioada noptii apare frigul, respectiv inghetul (-0 grade C), trebuie sa le aducem inapoi in casa.

Astfel prin expunerea treptata afara, plantele nu vor suferi un soc. Avantajul plantelor scoase in exterior devreme este acela ca vor inflori mai repede decat celelalte, asa ca transferul poate incepe cu succes odata cu venirea lunii Mai.

f562

Locul in care vor fi asezate plantele trebuie sa fie ferit de vant iar razele soarelui sa nu bata direct in ele. Riscul arsurilor provocate de soare trebuie sa fie luate in cosniderare in cazul plantelor care, pe perioada iernii, au fost ferite de contactul cu soarele.
Plantele trebuie sa fie plasate treptat in noul mediu astfel incat sa nu sufere din cauza diferentelor meteorologice. La inceput, planta ar trebui sa stea in loc semiumbros. Apoi, treptat, putem sa o expunem din ce in ce mai mult timp la soare. Este foate importat sa luam in considerare udarea plantelor in functie de puterea soarelui. Asta inseamna ca, planta trebuie sa primeasca mai multa apa cu cat soarele este mai puternic. Dupa expunerea treptata in exterior cand planta a luat contact cu noile conditii atmosferice se poate alege un loc fix in care sa ramana. Transferul din interior, in exterior se realizeaza total, de obicei, in jurul datei de 15 Mai. Si cedeti-ma chiar nu e mult 15 zile din intreg anul, zile pe care le dedicam preponderent florilor, tinand cont de faptul ca o sa avem o primavara si o vara frumos colorata si inmiresmata in micuta noastra gradina botanica.

Valentina Pink

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta