Retete

Reteta cozonac Craciun

Pe masa oricarui roman e nevoie de un cozonac pentru  sarbatorile de iarna ,asa e traditia ,toate gospodinele au cu siguranta o reteta de la mama sau bunica pentru acest preparat .Insa vin si eu cu o propunere si poate o parte dintre voi o vor experimenta,succes la gatit.

COZONAC DE CRĂCIUN :

Ingredinte de aluat:

un kilogram de făină

● 50 de grame de drojdie

● 250 de grame de zahăr

● 500 de mililitri de lapte de 3,5% grăsime

● 200 de grame de grăsime, ulei şi unt topit

● cinci gălbenuşuri

● o linguriţă rasă de sare

● arome – coajă rasă de lămâie, portocală, esenţă de rom, vanilie

Ingredinte pentru umplutură:

● cremă de mac, din mac măcinat, fiert în lapte cu zahăr şi vanilie

● rahat

● nucă

Mod de preparare cozonac:

Intr-un castron mai mare se cerne faina, de preferat de doua sau trei ori, pentru ca asa faina iese mai pufoasa. Urmatorul pasa este sa incalzim  laptele, in care o sa dizolvam zaharul si vanilia.Maiaua se face din drojdie cu putina faina si cateva linguri din laptele preparat deja, care nu trebuie sa fie fierbinte pentru o mai buna omogenizare , se adauga rahatul si nuca si se lasa la un loc cald timp de 15 minute ca sa creasca coca.

Galbenusurile de ou se freca cu sare, coaja de lamaie si portocala. Se adauga maiaua impreuna cu restul de lapte caldut. Intreaga compozotie se freamata pana canse va omogeniza. Pe masura ce aluatul se leaga, se adauga si grasimea,untul care a fost topit in prealabil. Dupa ce a-ti framantat aproximativ 30 de minute tot continutul, se lasa tot aluatul la crescut, intr-un loc cald si ferit de curent timp de o ora si jumatate.

Acum ca aluatul a crescut , se imparte in doua, pentru ca din compozitie vor iesi doi cozonaci. Apoi, fiecare jumatate se imparte iar in doua bucati . Pe zona unde o sa intindem cozonacii  se presara faina din abundenta si se ia fiecare jumatate in parte de aluat si se intinde bine cu un facalet. Apoi adaugam umplutura si rulam, dupa care luam doua suluri si se le impletim.Repetam operatiunile de mai sus si pentru cel de al doilea cozonac dupa care se aseaza in tavile speciale pentru cozonac si se mai lasa la crescut timp de 40 de minute. Dupa care se ung cozonacii cu galbenus de ou amestecat cu lapte. Inainte de a-i pune la cuptor se presara pe cozonaci faina, mac sau susan. Se baga in cuptorul incalzit in prealabil la 180 de grade si se lasa timp de 45 de minute.

Pofta buna ,ei trebuie sa arate ca in poza atasata,mult succes, si sa aveti o masa bogata.

 

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta