Retete

Reteta cozonac pentru lenesi

Cozonacul place tuturor, dar nu auzi pe nimeni ca ii place sa-l faca. E o munca anevoioasa asta, cu cozonacii, iar cine nu are parinti sau bunici capabili sa faca un cozonac din ala adevarat, isi roade unghiile de pofta J De-a lungul anilor, am gasit totusi doua retete de cozonac pentru lenesi, cum spun eu.

Cozonacul fara framantare

Ingrediente pentru aluat: 500 gr faina, 300 ml lapte caldut, 100 gr zahar, 100 gr unt topit, 7 gr drojdie uscata, 3 galbenusuri, coaja de la o lamaie, esenta de vanilie, un praf de sare.

Ingrediente pentru umplutura: 200 gr macinata, 100 gr rahat, 80 gr zahar pudra, 20 gr cacao.

cozonac-cu-rahat-si-cacao

Mod de preparare: se amesteca, cu o lingura, toate ingredintele pentru aluat, pana se omogenizeaza si apoi se lasa la crescut pana isi dubleaza volumul, cam o ora si jumtate, la temperatura camerei. Dupa ce a dospit aluatul, il puneti la frigider pentru cel putin 12 ore, merge lasat chiar si 24 de ore. Daca nu vreti sa framantati nimic, macar trebuie sa aveti rabdare pana mancati din cozonacul asta J Lasatul aluatului la frigider are rolul lui, astfel se dezvolta glutenul din faina si cozonacul va iesi pufos. Scoateti aluatul din frigider, intindeti-l, umpleti-l si mai lasati-l la temperatura camerei inca vreo ora, in tava, pana creste putin. Apoi il puneti la cuptor pana creste si se rumeneste frumos, probabil in jur de 40 – 50 de minute, la 160 – 180 de grade. Il taiati dupa ce se raceste, cozonacul nu se taie niciodata cald. Pofta buna!

cozonac-rahat-felii

Cozonac la masina de facut paine

Daca esti norocoasa posesoare a unei masini de facut paine, iti recomand calduros aceasta reteta.

Ingrediente pentru aluat: 780 gr faina cernuta, 250 ml lapte cald, 200 gr zahar, 125 gr la temperatura camerei, 1 lingurita de sare, 3 lingurite de drojdie uscata, 4 galbenusuri, 2 albusuri, esenta de vanilie, coaja rada de la o portocala.

cozonac-cu-rahat-si-cacao-300x252

Ingrediente pentru umplutura: 2 albusuri batute spuma, 200 gr macinata, 80 gr zahar pudra, 20 gr cacao

Mod de preparare: in cuva masinii de facut paine se adauga, in urmatoarea ordine, ingredientele: laptele cald, unt, sare, zahar, galbenusurile, albusurile, esenta, faina, drojdia. Se alege programul pentru framantat si dospit, fara coacere. Cand este gata framantat si dospit, se scoate aluatul, se imparte in doua parti, pentru doi cozonaci. Se intinde cate o foaie, se adauga umplutura, se ruleaza, se pune fiecare cozonac in cate o tava si se mai lasa la dospit, la temperatura camerei, cam jumatate de ora. Se introduc tavile la cuptor, la foc mic, timp de o ora. Cand sunt bine rumeniti se scot cozonacii, se lasa la racit si se taie. Pofta buna!

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta