Retete

Reteta de sarmale in foi de varza

Pentru astazi va propun reteta bunicii pentru sarmalutele in foi de varza murata.

Pentru acest fel delicios de mancare avem nevoie de:

  • 1 varza murata, potrivit de mare dar cu foi subtiri;
  • 800 gr de carne tocata de porc;
  • 100 gr de costita afumata;
  • 100 gr de carnati uscati afumati;
  • 60 gr de orez;
  • 1 ceapa de marime medie;
  • 2 -3 linguri de ulei;
  • 150 ml de suc de rosii;
  • 2 linguri pasta de tomate;
  • sare;
  • piper macinat;
  • cimbru uscat.

Mod de preparare:

Varza se desface in foi, se spala in apa calduta si apoi se storc bine foile de apa. Daca varza e prea sarata, se mai spala in 2 – 3 ape.

Intr-un castron punem carnea, peste care adaugam ceapa tocata marunt, orezul spalat bine, sare, piper si cimbru dupa gust.

Cand compozitia e gata, ne luam sa facem sarmalele. Dupa ce am terminat de rulat sarmalele, ne luam sa tocam subtire restul de varza ramasa. Taiem si costita in cuburi mici, iar carnatii rondele.

Ungem cu putin ulei oala de pamant apoi asezam un strat de varza tocata, unul de afumatura si apoi un rand de sarmale. Continuam cu costita, carnatii si peste iar sarmale.Deasupra asezam restul de varza tocata.Cele 2 linguri de bullion le amestecam cu sucul de rosii si un pahar de apa. Punem totul peste sarmale.Acoperim cu 2 – 3 foi de varza intregi cat sa acopere toata suprafata oalei .Fiind oala din lut lasam cam 2 ore la cuptor la foc mic.Dupa ce au terminat de fiert sarmalele se pot servi cu mamaliguta calda sau cu turte facute pe plita ca la bunica acasa,pot fi acoperite cu un strat de smantana  si un ardei usturat langa.

Va doresc pofta mare la masa.

Oricat de insensibili am fi, intotdeauna mirosul sarmalutelor ne aduce aminte de casa parinteasca sau de cea a bunicilor si de sarbatorile de iarna , cand ne strangeam cu totii in jurul mesei imbelsugate!

Valentina Pink

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta