Retete

Reteta de zacusca de vinete

Toata lumea stie ca atunci cand ne gandim sa pregatim ceva bun pentru camara produselor pentru iarna, primul lucru care ne vine in minte e ..zacusca. De vinete, de ciuperci, de peste, de ghebe, de orice doar zacusca sa fie.

Pentru astazi propunem zacusca de vinete.

Pentru acest preparat avem nevoie de urmatoarele ingrediente:

  • 3 kg de vinete;
  • 2 kg de ardei rosii, de preferinta gogosari, care sunt mai dulci, dar merge si cu ardei kapia sau ardei grasi rosii;
  • 1 kg de ceapa;
  • 1 litru de bulion de rosii de consistenta potrivita;
  • ½ litru de ulei;
  • 3-4 foi de dafin;
  • 1 lingurita de sare
  • 1 ligurita de piper negru macinat.

Spalam vinetele si ardeii apoi ii stergem cu un prosop curat. Dupa, le putem pune la copt. Se coc pe gratar, pe disc, pe plita, pe orice, doar sa vina in contact direct cu o flacara sau cu o suprafata incinsa. Intoarcem si vinetele si ardeii pe toate partile pana coaja se inegreste iar miezul vinetelor pe alocuri este moale.

Vinetele si ardeii copti se pun fiecare intr-un vas si se acopera cu un capac, astfel se vor aburi si se vor decoji mai usor. Dupa decojire vinetele se lasa la scurs. Ardeii se curata de seminte si de cotoare.

Tocam vinetele,de  regula vinetele se toaca cu un obiect nemetalic (satarul din lemn).

Apoi dam prin masina de tocat ceapa si ardeiul copt.

Punem ceapa la foc in tot uleiul incins, dupa care adaugam sarea. Dupa ce ceapa adevenit sticloasa adaugam ardeii, amestecam bine si in momentul in care da in clocot adaugam si vinetele.

Se adauga bulionul, piperul si foile de dafin. Se amesteca bine si se da la foc mic aproximativ o ora. Zacusca la final trebuie sa aiba o consistenta omogena. Mai potrivim pe final din sare si piper. Cat este inca calda, punem zacusca in borcane, strangem bine capacele si le lasam in 2-3 paturi infasurate pana se racesc. La final ne completam rafturile din camara.

 

 

Valentina Pink

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta