Retete

Sarmale de post

56449545 - stuffed cabbage rolls with rice and meat in tomato sauce

Pentru ca tot suntem in postul Craciunului, astazi o sa va propun o reteta pe cat de gustoasa pe atat de simplu de realizat: sarmalute de post in foi de varza murata, si aici vorbim de retata baza de sarmale, cea care se facea din mosi stramosi, fara ciuperci sau soia.

aluat sarmale de post

Pentru acest preparat avem nevoie de:

– 1 varza murata mai mare sau 2 mai mici cu foi subtiri;

– 1 cana si jumatate cu orez;

– 3 cepe potrivite;

– 1-2 morcovi;

– Bullion facut in casa sau pasta de tomate;

– piper negru macinat;

– sare dupa gust;

– cimbru;

– foi de dafin;

– boia de ardei dulce;

– ulei.

Odata pregatite ingredientele pe masa de lucru din bucatarie, alegem foile de varza intregi si le taiem nervurile, restul de varza ramas il taiem fideluta pentru al pune pe fundul oalei.

aluat sarmale de post1

Daca consideram cumva ca varza este prea sarata o putem pune in prealebil la desarat in apa calduta.

Apoi intr-o cratita, punem uleiul la incins si adaugam ceapa taiata marunt. Cand ceapa e calita pe jumatate adaugam morcovul ras si lasam sa se inabuse putin. Adaugam apoi orezul si o cana cu apa. Lasam sa fiarba la foc nu prea tare, pana cand orezul absoarbe toata apa si incepe sa infloreasca putin. Condimentam dupa gust cu sare, piper, boia dulce, cimbru si dam cratita jos dupa foc lasand compozitia sa se raceasca.

aluat sarmale de post3

Cand e destul de rece, trecem la impaturit sarmalele in foile de varza deja pregatite.

Ungem o oala, de preferabil din lut (daca e nesmaltuita o tinem in apa, cu apa, timp de cel putin 30 de minute, ca sa se acopere porii) cu ulei, punem un strat din varza toccata, cimbru, boia, foi de dafin apoi incepem sa asezam sarmalele. Dupa ce am terminat de aranjat sarmalutele in oala, punem restul de varza toccata si la final, bulion pe toata suprafata. Turnam apa calduta cat sa le acopere putin si mai punem iar bulion sau pasta de tomate diluata in putina apa, punem capac si dam la cuptor, la foc domol la aprozimativ 170 de grade. Ca un pont, va spun ca acesta nu trebuie preincalzit, ci rece, cand gatim intr-o astfel de oala pentru a nu crapa lutul.

aluat sarmale de post4

Dupa vreo 2,5 – 3 ore, timp in care tot verificam din cand in cand, sarmalutele sunt gata pentru a fi savurate. Inainte de a scoate oala din cuptor dam capacul jos si mai lasam putin pentru a se rumeni frumos varza de deasupra.

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta