Home » Stiai ca cifrele au logica lor?
Stiai ca?

Stiai ca cifrele au logica lor?

Folosim numerele in fiecare zi ,fie ca numaram banii sau alte obiecte ce ne sunt de folos in viata de zi cu zi,dar niciodata poate nu ne-am intrebat de ce am fost invatati de mici aceste numere si care este de fapt logica lor.

Acum desigur pare practic o banalitate sa numaram sau sa facem operatii cu numerele ca adunari,scaderi sau inmultiri si impartiri dar este bine de stiut ca milioane de ani i-au trebuit omului sa descopere si sa foloseasca acest sistem de numerotatie.

In vremurile stravechi cand exista doar trocul adica schimbul de obiecte sau animale ca valoare ,un om cand se ducea la targ se ducea sa “cumpere ” animale folosind metoda pietrelor sau betisoarelor din creanga de exemplu daca isi dorea trei cai punea trei pietre una langa cealalta pentru a-l face pe vanzator sa inteleaga cate animale isi doreste.

Odata cu evolutia omul s-a invatat sa traga linii cu un obiect ascutit pe o piatra sau pe pamant.Primele cifre au fost inventate si scrise de romani acum 2000 de ani ,dar noi folosim acum un sistem mult mai simplu cu cifre de la 1 la 9 folosind apoi 0 ca zecimala, suta,mie,acest sistem fiind inventat de hindusi si adus in Europa acum 900 de ani de catre comerciantii arabi.

Ceea ce vreau sa va arat ca si curiozitate a logicii hinduse este cum au denumit fiecare cifra in functie de cate unghiuri are aceasta.Spre exemplu cifra 1 are un unghi,2 are doua unghiuri si asa mai departe pana la 9 care are noua unghiuri si zero care detine zero unghiuri.