Stiai ca?

Stiai ca sortul de bucatarie are si el o poveste?

Sunt absolut convinsa ca sunt putini cei care s-au intrebat care o fi povestea sortului de bucatarie. Cinstit va spun ca nu mi-am pus vreodata intrebarea asta, dar am auzit-o pe fiica mea ca are de facut un proiect la Educatie tehnologica (adica “lucrul manual”, pentru noi, astia nitel mai trecuti prin viata) fix despre sortul de bucatarie. M-am oferit, ca un parinte generos ce sunt, sa cercetez eu putin care-i treaba cu sortul de bucatarie. Asa ca va povestesc si voua, mai jos, ce am aflat.

sort-7

Daca v-ati intrebat vreodata care este istoria uniformei de bucatar și cine este creatorul acestei “tinute”, va spun ca este artistul francez Marie-Antoine Careme care, la începutul anilor 1820, a lansat o schita numita „Le Maitre d’Hotel Francais”. In portret, doi bucatari sunt descrisi ca purtand toca, pantaloni, o jacheta dubla si un sort, toate de culoare alba.

clip_image001

Uniforma a castigat popularitate abia din anul 1878. Albul, fiind un simbol extrem de puternic al curateniei si perfectiunii, oferea sentimentul ca bucatarul ocupa o pozitie de putere si de influenta, lucru perfect adevarat. Sortul bucatarului, care de regula este confecționat din bumbac gros, se poarta de regula in jurul taliei, fiind legat cu un snur lung. Este una dintre piesele de rezistenta ale uniformei unui bucatar. Un sort este mai mult decat indicat pentru un bucatar datorita faptului ca il protejeaza pe acesta de stropirea cu lichide fierbinti. De asemenea, sortul este extrem de important pentru ca protejeaza jacheta si pantalonii bucatarului. In zilele noastre bucatarii renumiti poarta sorturi brofate cu numele lor, sau cu insemnele restaurantului unde gatesc. Putem spune ca exista o moda a sorturilor, acum nu mai sunt, obligatoriu, albe ci de multe alte culori, au diserve buzunare sau aplicatii care le fac sa para vesele sau care le confera mai multa utilitate.

sort-76

Bunicile noastre purtau sorturi zilnic si le intrebuintau in diverse moduri. Le proteja hainele in timp ce faceau treaba prin bucatarie si prin gospodarie, era folosit drept carpa de bucatarie, era perfect pentru stergerea lacrimilor nepotilor, dar il intrebuintau si la carat diverse (mere, nuci, oua). Cand framanta cozonacii si transpira, bunica se stergea degraba pe frunte cu un colt al sortului de bucatarie. Sortul de bucatarie al bunicii purta aroma mancarurilor delicioase, a fruntii muncite, umezita de sudoare, si a lacrimilor varsate de griji, de dor si de oboseala

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta