Home » Traditii de Sfantul Nicolae
Lifestyle Stiai ca?

Traditii de Sfantul Nicolae

Odata cu inceperea lunii decembrie, incepem sa ne gandim la sarbatori, cadouri, la cei dragi si la bradutul de Craciun. Prima dintre sarbatori este cea a Sfantului Nicolae, cand se spune ca incepe cu adevarat iarna, cand mosul isi scutura barba sura si incepe sa ninga. Sfantul Nicolae este numit si Facatorul de minuni, deoarece legenda spune ca, Sfantul Ierarh Nicolae care s-a nascut in localitatea Patara din Asia Mica, intr-o familie de oameni instariti a fost crescut in spiritul crestin, auzind tot timpul “sa imparti averea saracilor”. Si astfel, Sfantul Nicolae si-a dat intreaga sa avere celor nevoiasi si saraci. De numele sfantului sunt legate multe povesti, dar printre cea mai cunoscuta si raspandita este cea in care Sfantul Nicolae a dat bunuri unui om sarac, ca acesta sa faca zestre suficienta, incat sa-si poata marita fetele nu sa le trimita drept sclave.

De aici si traditia de a imparti daruri si dulciuri in ziua de Sfantul Nicolae. Toti copiii, chiar si noi adultii asteptam cu nerabdare sa ne uitam dimineata in ghetutele frumos facute cu crema si aranjate in holul de la intrare, sa vedem daca am primit dulciulete. Daca in perceptia celor mici ghetutele pline inseamna ca au fost cuminti, pentru noi e nostalgia vremurilor de demult, cand parintii nostrii la fel ca noi acum puneau multe dulciuri, mere, nuci si cate o portocala pe care cu greu o procurau.

De fiecare data imi aduc cu drag aminte de sarbatorile de iarna, de aceea o sa va povestesc dubiul si nelamurirea mea de cand eram mica cu privire la Mos Nicolae. Stiam ca exista un “Mos Nicolae” care vine in fiecare iarna si ne pune (mie si sora-mi) dulciuri in ghetute. Dupa ce am mai crescut eram ferm convinse ca mos Nicolae e bunicul, deoarece primul lucru e ca  se numea Nicolae. Mic, putin adus de spate si cu parul alb ca neaua, el era, nu avea cum sa nu fie el deoarece semana prea mult cu mos Craciun, care, in gandirea noastra era ruda cu mos Nicolae. Si mai primeam si dulciuri, de fiecare data cand ne duceam pe la el, ni le dadea bunica cei drept, dar noi ne gandeam ca nu ni le da el ca nu cumva sa-l recunoastem .

In unele zone, se spune ca in seara de ajun e rost de petrecere in sat. Fetele pregatesc placinte iar seara vin baietii si incep petrecerea.

In alte zone, in ziua de Sfantul Nicolae se rup crengute de pomi pructiferi si se pun in apa, pastrandu-se pana de Anul Nou. Traditia spune ca daca vor inflori pana atunci, inseamna ca anul ce va veni o sa fie unul bogat,  plin de satisfactii si impliniri pentru noi.  Tot in ziua de Sfantul Nicolae feciorii de la sate se organizeaza in cete, alegand gazda in casa careia vor face repetitiile pentru colindele de Craciun si Anul Nou.

Un lucru e sigur, copiii  pentru a primi  dulciuri si nu o nuielusa, de Sfantul Nicolae stiu ca ghetutele si cizmulitele lor trebuie sa fie curate si frumos aranjate.

Pentru Mos Nicolae e suficient sa se uite prin ferestre pentru a-si da seamadaca un copil a fost cuminte sau nu, asa ca… copii… fiti cum vreti voi dulciuri o sa primiti oricum!