Retete

Urzicile beneficii, remedii, post si detoxifiere!!!

Astazi vom vorbi despre urzici, unde se gasesc, ce mancaruri putem prepara din ele, cat si efectele lor benefice organismului uman.

Urzica este raspandita prin locuri necultivate de la campie, deal sau munte, le putem vedea de primavara devreme pana toamna tarziu pe langa garduri, pe marginea drumurilor si a apelor, in gradini, livezi ori pe dealuri. De la urzici adunam cu grija frunzele ovale, dintate pe margini, a caror atingere provoaca basicarea pielii si mancarimi.

u1

Urzicile au urmatoarele proprietati medicinale:

– diuretic;

– hemostatic (opreste sangerarea);

– antiseptic;

– emollient;

– depurative;

– combate reumatismul si anemia;

– vindeca ranile si ulcerul;

– stimuleaza cresterea parului;

– lupta impotriva bolilor de rinichi;

– regleaza tensiunea arteriala si nivelul de zahar in sange;

– stimuleaza apetitul;

– are un efect laxativ.

Avand atatea beneficii o sa incep prin a va propune cateva feluri de mancare si ceaiuri atat de benefice organismului nostru. Incep cu sucul si ceaiul de urzici care intareste imunitatea si combate anemia, acestea fiind defapt si cele mai vechi si cunoscute beneficii ale plantei. Datorita vitaminei K, sucul dar si ceaiul de urzica reduc inflamatiile bucale, combate sangerarile gingivale si nazale, iar pentru uz extern este indicat in clatirea parului, deoarece ne scapa de matreata si revitalizeaza podoaba capilara.

u2u3

Ceaiul de urzici:

Se prepara dintr-o ceasca de urzici maruntite, oparite timp de un sfert de ora intr-un litru de apa clocotita, apoi se strecoara si dupa caz se bea cu putina sare, ori se trece la spalarea parului.

Ciorba de urzici:

Pentru prepararea delicioasei ciorbe de urzici avem nevoie de:

– 0,5 kg urzici;

– 1 ceapa, sau o legatura de ceapa verde;

– 2 morcovi medii;

– 1 pastarnac;

– o capatana mica de usturoi;

– 1 lingura de orez;

– 1 litru de bors;

– leustean proaspat, sare;

– 2 linguri de ulei;

– 1 lingurita de hrean (facultativ).

Se spala urzicile, se indeparteaza cotoarele, se oparesc si se toaca. In oala de ciorba punem uleiul la incins peste care adaugam ceapa toccata solzisori, morcovul si pastarnacul taiat cubulete. Dupa ce s-au calit bine punem si urzicile tocate marunt. Adaugam 2 litri de apa clocotita, sarea si usturoiul zdrobit bine. Dupa aprozimativ 15 – 20 min se pune orezul si dupa alt sfert de ora adaugam borsul impreuna cu hreanul. Dupa cateva clocote se stinge focul si se adauga leusteanul tocat marunt. In zi de dulce putem bate si 1 – 2 oua.

u4

Ca si fel principal va propun o mancarica de urzici cu usturoi. Pentru aceasta mancare avem nevoie de:

– 500 gr de urzici;

– o ceapa;

– 6 catei de usturoi;

– 2 linguri de faina;

– 500 ml de apa in care au fiert urzicile;

– 3 linguri ulei;

– sare si piper dupa gust.

Se spala si se curate urzicile bine si se pun intr-o oala cu apa la fiert. Se lasa se dea 2 – 3 clocote dupa care se scot, se scurg de apa si se toaca marunt. Apoi tocam ceapa si usturoiul marunt si le punem la calit in uleiul incins. Cand incep sa se inmoaie se da focul la mic si se adauga faina mestecand continu pana de obtine o pasta omogena fara cocoloase. Se toarna apa in care au fiert urzicile si se mai lasa cateva minute la foc mediu pana compozitia incepe sa fiarba, apoi se pun urzicile tocate. Spre final se potriveste gustul de sare si piper, dupa aprozimativ 5 -10 minute se da de pe foc.

u5

Bunica obisnuia sa spuna ca urzicile schimba sangele, asa ca dragii mei haide-ti sa ne schimbam cu totii sangele, starea de spirit si mentalitatea. Bine ai venit PRIMAVARA, cu tot cu darurile tale !!!

admin

Adauga un Comentariu

Apasa aici pentru a comenta